Що означає вислів ― «відпускаються твої гріхи»?

Читай також

  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Що означає вислів ― «відпускаються твої гріхи»?

          Отець Ігор Цмоканич із Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ у своїй проповіді пояснює:

          Цей вислів походить із важливого обряду юдейського свята Йом-Кіпур ― День Покаяння. Це був день посту, день спокути, коли приносилася жертва за гріхи всього народу, влади, священства, старійшин тощо.

          Обряд виглядав так: старшини народу та первосвященик брали козенятко або цапа і клали на нього руки, символічно передаючи тим самим гріховну нечистоту. Після того цього цапа виганяли в пустелю, де він зникав, забираючи зі собою гріхи.

          Відпустити ― означає відв’язати від себе гріх, який придавлює, обплутує, робить розслабленим. У цей час людина розуміє, що щось не так, але змінитися вже не може, бо, ніби, потопає у болоті своїх провин.

          Коли цього цапа виганяли в пустелю, у жертву приносили агнця. З його кров’ю первосвященик входив у Святая Святих і голосно прикликав ім’я Боже. Так народ отримував відпущення гріхів, очищення і міг наближатися до святого Бога.

          Цей обряд став прообразом того, що робить Господь для нашого спасіння. Він бере на себе наші провини, щоб звільнити нас і дати нам шанс змінитися. Та це звільнення відбудеться ціною Його крові. Ця жертва ― принесена раз і назавжди. Тому так важливо, чуючи слова ― «відпускаються твої гріхи», пам’ятати, якою ціною ці гріхи відпущені. Мусимо пам’ятати про цю жертву, заплачену за нашу свободу.

          Зараз ми переживаємо щось схоже: наші брати і сестри беруть на себе наслідки нашої байдужості, боягузтва, неуважності, безвідповідальності й платять кров’ю за нашу свободу, наше життя. Дуже важливо не змарнувати цей шанс, здобутий кров’ю.

          «Відпускаються тобі твої гріхи», ― ці слова чуємо в Таїнстві Сповіді. Господь нас прощає, розрізає те, що наш обплутує своєю жертвою. Не змарнуймо і жертву Христову, і жертву наших воїнів.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"